Nie musisz rezygnować ze smacznych, tradycyjnych przepisów! Wystarczy, że zamienisz zwykłą mąkę oraz proszek do pieczenia na wersje bezglutenowe! Poznaj najlepszy przepis na bezglutenową babkę wielkanocną!
Przepis, który zaprezentujemy jest banalnie prosty, a przy tym bardzo smaczny! Niewątpliwie będą się nim zajadać również te osoby, które są sceptyczne co do eksperymentów kulinarnych. Tak naprawdę wymaga jedynie zastąpienia klasycznej mąki np. jaglaną, kukurydzianą, ryżową, kokosową czy migdałową. Dzięki temu nie tylko nie będzie ona posiadała alergenu, ale będzie nadawała babce unikalnego smaku. Pamiętaj również, aby zastąpić proszek do pieczenia tym bezglutenowym! Jeżeli dodatkowo jesteś na diecie warto zamiast zwykłego cukru użyć erytrytolu lub ksylitolu. Gotowe!
Przepis na bezglutenową babkę:
Mąkę przesiej przez sitko do miski razem z proszkiem do pieczenia i odstaw na bok. Następnie miękkie masło utrzyj z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym na gładką, jednolitą masę. Kolejny krok to stopniowe dodawanie jajek. Zwiększ obroty miksera i dodawaj po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka, zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj mąkę, aż do połączenia się wszystkich składników.
Foremkę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i podsyp bezglutenową mąką. Następnie wlej ciasto i piecz je przez 50-60 min w 180-190 stopniach. Gotowe!
Jeżeli chcesz uzyskać babkę marmurkową. Zanim wrzucisz ciasto do foremki możesz 1/3 przelać do miski i dodać kakao z odrobiną mleka (około 5-6 łyżek). Całość wymieszaj, a następnie dodaj do masy, która jest w foremce. Widelcem wykonaj szlaczek i gotowe!
Polewa:
Do małego rondelka dodaj 2-3 łyżki erytrytolu/ksylitolu/cukru zwykłego, a następnie kilka kropel soku z cytryny. Dozuj tak, aby powstała gęsta polewa. Jak cukier się rozpuści polej nią gotową babkę!
Zdjęcie główne: cottonbro/Pexels.com